Actueel

Uitzendbureau tovert werkvervoer om tot coronaproof auto's en busjes

Origineel is dit artikel op 03/04/2020 verschenen op de website van Omroep Gelderland

 

TIEL – Uitzendbureau VDU in Tiel heeft 140 auto’s en busjes laten voorzien van plexiglas en plastic in de hoop arbeidsmigranten te beschermen tegen corona tijdens de rit naar hun werk. De roep om arbeidsmigranten is groot en het bedrijf ziet geen betere oplossing.

De arbeidsmigranten kunnen volgens directeur Cees van Doorn simpelweg niet gemist worden. En dus kwam het bedrijf met deze oplossing. Van Doorn: ‘We doen wat we kunnen doen.’

Van Doorn wil benadrukken de maatregelen van het RIVM heel serieus te nemen. Al kunnen zij er niet voor zorgen dat arbeidsmigranten die met zijn zessen in een huis wonen anderhalve meter afstand houden. Van Doorn: ‘Arbeidsmigranten wonen volgens de normen van de Stichting Normering Flexwonen met elkaar op een kamer en gaan gezamenlijk naar het werk. Het is niet mogelijk dit halsoverkop te veranderen.’

Maatregelen: minder mensen bij elkaar en informeren

Daar waar het kan zijn werknemers van VDU overgeplaatst. ‘In sommige huizen wonen nu twee Poolse werknemers.’ Ook kocht het bedrijf extra auto’s, plaatste het desinfectie-pompjes in de huizen en informeert het de werknemers over de maatregelen.

Gemeenten maken zich ongerust over de veiligheid van arbeidsmigranten. Niet alle uitzendbureau’s zijn zo voorbeeldig als het VDU. De NOS bracht eerder deze maand een verhaal waarin arbeidsmigranten hun zorgen uiten. Directe aanwijzingen van incidenten hebben de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel niet.

‘Nu wordt er naar ons gewezen.’

Van Doorn is al jaren bezig om kleinschaliger te huisvesten, maar echte vorderingen laten op zich wachten. ‘We willen appartementen bouwen waar twee personen kunnen wonen, met een eigen douche en alles. Maar we krijgen het bij gemeenten niet voor elkaar. ‘ Van Doorn doelt op de lange procedures en omwonenden die regelmatig een stokje steken voor de plannen. Het frustreert hem. ‘We doen er alles aan. Tekeningen, buurtonderzoek, maken kosten, maar we komen niet verder.’

Gemeenten worstelen met de huisvesting van arbeidsmigranten. Grootschalige huisvesting is nodig. In Zaltbommel en Maasdriel kunnen huisvesters sinds september een vergunning aanvragen voor huisvesting van maximaal 150 arbeidsmigranten. De eerste vergunningen zijn aangevraagd, maar ook de eerste tegenstanders laten zich horen.

Bijna onzichtbaar

En dan zijn er nog de berichtjes op Facebook. ‘Waarom laten jullie mensen met elkaar in een busje zitten,’ klinkt het. Van Doorn kan er wel om lachen: ‘Het plexiglas is natuurlijk doorzichtig. Mensen zien daardoor niet dat we maatregelen hebben genomen.’

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2442750/Uitzendbureau-tovert-werkvervoer-om-tot-coronaproof-auto-s-en-busjes

Foto ter illustratie. © Omroep Gelderland

VDU treft maatregelen m.b.t het Coronavirus

01/04/2020 – Het coronavirus (COVID-19) heeft een enorme impact op het dagelijks leven. Het hele VDU-team hoopt van harte dat u en uw dierbaren gezond zijn. En dat ook mogen blijven. De gezondheid van onze klanten en van onze medewerkers, die ver van huis in een vreemd land zijn, staat bij ons voorop. Ook doen we er alles aan om verstoringen van onze dienstverlening te beperken.

Gelukkig is tot op heden bij niemand van onze medewerkers het virus vastgesteld. VDU heeft de volgende maatregelen getroffen om de risico’s voor onze medewerkers en klanten te beperken. We volgen hierin de richtlijnen van de WHO (World Health Organization) en het RIVM (Rijks-Instituut voor Volksgezondheid en Milieu). We willen dat in deze nieuwsbrief toelichten.

De maatregelen zijn als volgt:

 • We sturen elke medewerker 2 á 3 keer per week een Nieuwsbrief in de eigen taal. Zo blijven ze op de hoogte van het laatste nieuws rondom het virus.
 • We vragen onze medewerkers om zelf ook informatie en werkervaringen te verzamelen die verband houden met het Coronavirus en die met ons te delen.
 • We vragen onze medewerkers om gezondheidsklachten en ziekteverschijnselen direct bij ons te melden. Denk hierbij aan keelpijn, hoesten, niezen, een loopneus en koorts. Deze medewerkers blijven thuis. Wij houden contact met de artsen en de medewerker. We hebben infraroodthermometers om de lichaamstemperatuur te meten.
 • We informeren onze medewerkers dagelijks over symptomen en preventie- en detectiemaatregelen. We wijzen hen op persoonlijke hygiëne, zoals regelmatig handen wassen met water en desinfectiemiddelen en afdrogen met een papieren handdoek. Ook herinneren we aan het strikt naleven van onze richtlijnen voor sociale afstand en het strikte verbod om in de woningen bezoek te ontvangen.
 • Twee medewerkers (Pools/Moldavisch) houden non-stop contact met de medewerkers. Ze informeren naar hun welzijn, beantwoorden vragen en geven relevante informatie. We krijgen hierop mooie reacties.
 • We benadrukken het belang van desinfectiemiddelen. Die middelen zijn helaas onvoldoende beschikbaar. Gelukkig hebben we een voorraad kwalitatief goed product weten te bemachtigen wat nu wordt verdeeld.
 • Bij nieuwe of teruggekeerde medewerkers zal de temperatuur worden gemeten. Tevens bevragen wij eventuele klachten nauwkeurig. Medewerkers die in een risicogebied zijn geweest, worden uit voorzorg in quarantaine gezet.
 • We hebben enkele woningen ingericht voor het in quarantaine houden van medewerkers. Deze woningen zijn op dit moment gelukkig weer leeg. We hebben voor deze mensen een distributieplan voor boodschappen opgezet, zodat ze optimaal worden geholpen. Ook mogen ze de woningen kosteloos bewonen. Er is 2 maal per dag contact over het welzijn van deze mensen.
 • We hebben onze autovloot fors uitgebreid om per auto minder mensen te kunnen vervoeren. We hebben de auto’s met plexiglas en plastic in vier compartimenten verdeeld, zodat er tijdens het vervoer geen onderling fysiek contact kan zijn. Zo volgen we het besluit van de Nederlandse overheid om 1,5 meter onderling afstand te houden. Zo kunnen we per auto veilig maximaal 4 mensen vervoeren. We hebben dag en nacht gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, maar het is gelukt en het werkt!

 • In de planning bij klanten zijn (waar mogelijk) een aantal dingen gewijzigd; zo is er meer tijd tussen verschillende ploegen gekomen en is geen roulatie meer tussen verschillende afdelingen en locaties.
 • We hebben afspraken gemaakt met busmaatschappijen voor het inzetten van touringcars. Indien dit nodig mocht zijn kunnen we hiermee medewerkers veilig en met onderling 1,5 meter afstand naar het werk vervoeren.
 • Nagenoeg alle (kantoor)medewerkers werken vanuit huis om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Eén uitzondering: de familie Van Doorn is zoveel mogelijk aanwezig op het kantoor, dit kan veilig omdat ze tenslotte in dezelfde woning verblijven.

Mocht u vragen hebben over de invulling van uw personeelsbezetting aarzel dan niet contact met ons op te nemen. We kunnen samen naar een oplossing zoeken.

Wij blijven de adviezen van de WHO en het RIVM op de voet volgen en passen onze maatregelen hierop aan en zullen u daarvan middels een nieuwsbrief op de hoogte brengen.

Graag wensen we u veel kracht, wijsheid en gezondheid toe.

Uw VDU team

Nederland eet dankzij werk van Polen: ‘Zij verdienen ook applaus’

Origineel is dit artikel op 19/03/2020 verschenen in De Gelderlander 

 

WAARDENBURG/ NIEUW DIJK – Verschillende uitzendbureaus in de regio wijzen op de cruciale rol die arbeidsmigranten spelen om te zorgen dat er door de coronacrisis verse groenten en fruit in de supermarkt komen. ,,Misschien zouden we ook voor hen moeten applaudisseren.’’

Mede doordat Polen strenge maatregelen heeft genomen in de coronacrisis, hebben bedrijven moeite aan voldoende arbeidsmigranten te komen dit voorjaar.

Veel van de Poolse en Roemeense arbeidsmigranten van uitzendbureau Cervo uit Nieuw Dijk zijn werkzaam in de food-branche. ,,Een sector die vooral gewoon door moet draaien. We moeten blijven eten en drinken. Juist in deze tijden’’, zegt directeur René Derksen van Cervo.

,,Maar het is natuurlijk wel lastig allemaal. We proberen met z’n allen de problemen van het coronavirus in te dammen. We houden ons aan de RIVM-voorschriften en proberen zoveel mogelijk op ontwikkelingen in te spelen.”

Applaus

Niet voor alle uitzendbureaus geldt overigens dat er al problemen zijn, vertelt Cees van Doorn van uitzendbureau VDU uit Waardenburg. ,,Op dit moment is iedereen aan het werk en zijn er geen grote problemen. Hoe het straks gaat, moeten we maar zien.’’ Ook VDU is ook vooral actief in de groente en fruitsector.

,,Dus wij hebben nu alle mensen aan het werk om te zorgen dat alle verse producten in de supermarkt komen.’’ Hij hoopt dat Nederlanders dat ook zien en waarderen. ,,Nederland zit thuis, maar alle Polen zijn hard aan het werk om te zorgen voor voldoende voedsel. Het zou niet gek zijn als er ook voor hen wordt geapplaudisseerd.’’

https://www.gelderlander.nl/montferland/nederland-eet-dankzij-werk-van-polen-zij-verdienen-ook-applaus~a735dd65

Foto ter illustratie. © DG

VDU treft maatregelen m.b.t het Coronavirus

VDU heeft maatregelen getroffen in het contact met collega’s, klanten en opdrachtgevers.
We zijn nog steeds op dezelfde wijze bereikbaar als anders.